A KUTYA 10 KÉRÉSE

 

 

1. Minden elválásunk - még ha rövid időre is hagysz magamra - fájdalmas nekem. Kérlek, vedd ezt fontolóra, mielőtt magadhoz veszel.

2. Ne szidj és ne büntess szigorúan. Neked van munkád, szórakozásod, barátaid és céljaid - de nekem csak Te vagy...

3. Kérlek adj elegendő időt arra, hogy megértsem, mit vársz tőlem.4. Mielőtt megütnél, gondolj arra, hogy könnyedén összeroppanthatnám a kezedet - mégsem tennék olyat soha.

5. Kérlek, néha beszélj hozzám. Ha szavaidat nem is mindig értem, a hangodat és a hangsúlyodat jól ismerem.

6. Gondolj arra, hogy valamikor szabadon éltem. Engedd, hogy időnként erdőn-mezőn mozoghassak, futkározhassak - ez jót tesz Neked is.

7. Kérlek, ne sajnáld tőlem a jó falatokat. Legjobban akkor ízlenek, ha Tőled kapom - s igyekszem megszolgálni.8. Te vagy az én gazdám - és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszeríts arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak vagy nekik bohóckodjak - s ne alázz meg előttük.

9. Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak az egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim. Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint Neked a sajátjaid.

10. Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg vagy öreg leszek - hiszen Te is öreg leszel egyszer...

 

 


 

 

ÉRDEKESSÉGEK ÉS TÉVHITEK

 

 

1. A kutyák színvakok.
Ez az állítás téves, ugyanis a kutyák is látnak színeket, csak sokkal gyengébben mint például mi, emberek. A kutyák szeme inkább pálcikákban bővelkedik mint, csapokban, ezért érzékelik kevésbé a színeket. (A pálcika receptorok felelősek a fény, fény erejének érzékeléséért, a csapok a színekért.) Mindennek oka, hogy a kutyák ősei a vadonban leginkább hajnalban, naplementekor és szürkületben vadásztak. Így egyszerűen nem volt szükségük a tökéletes színlátásra.

 

 

 

A kutyák világa sárga, kék és szürke színekből áll. Amikor egy ember pirosnak lát egy tárgyat, a kutyának ez sárgának tűnik, a zöld tárgyak pedig fehérnek (azaz a szürke egyik árnyalatának). Tehát a kutyák nem színvakok, de nem is látják olyan színesnek a világot, mint az emberek.

 

 

2. Miért rágnak meg mindent?

 

  • A kiskutyák olyanok, mint a kisgyerekek. Mindent szeretnének megismerni, ezt pedig úgy teszik, hogy mindent a szájukba vesznek, nyalogatnak, rágcsálnak.
  • A kiskutyáknál a fogváltás időszaka 4-6 hónapos korra tehető, ilyenkor a fogínyük viszket, s miáltal megvakarni nem tudják, a viszketést rágással próbálják mulasztani.
  • A kutyák ragadozó állatok, a vadászat a vérükben van. Amikor a kölyökkutya növekszik, akkor társak hiányában mire vadászhatna, ha nem a környezetére? Így válhat féltve őrzött zsákmánnyá a cipőnk, zoknink, stb.

3. Csak a kutyáknak van bűzmirigyük

Ez tévedés! A macskáknak is van.


 

4. Csak veszett kutya eszik követ.

Ugyan a veszett állatok tudatzavaruk miatt gyakran lenyelnek ehetetlen, emészthetetlen tárgyakat, de nem minden kutya veszett amelyik követ eszik. Egyes ebeknél rossz szokás követ, földet, cipőfűzőt és egyebeket enni.


5. Ha a kutyát nyers hússal etetjük, elvadul, vérszomjassá válik.
Ez az állítás sem igaz. A kutya akkor válna vadabbá, ha valahogy össze tudná kapcsolni a nyers hús ízét az öléssel, tehát ha neki kellene elejtenie a vacsoráját.

6. Miért ássák el a csontot?
Az ebek nem csak a csontokat ássák el, hanem minden felesleges élelmet, így védve meg azt más állatok elől. Általában azért a csontokat ássák el a kutyák, mert a rajtuk lévő húst már befalták, s azzal jól is laktak.

 

FORRÁS

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=9613

http://www.pets-magazin.hu/index.php/kutya/64-kutya/480-erdekessegek-es-tevhitek-a-kutyakrol


 

A kan kutyák "balmancsosak"

A kan kutyák általában "balmancsosak", a nőstények viszont inkább a jobb mancsukat szeretik használni. A macskák viszont - függetlenül a nemüktől - általában "balmancsosak". Kutatók kiderítették, hogy a macskák húsz százaléka használja a jobb mancsát, valamivel több, mint 38 százalék pedig a balt, amikor bonyolult műveletet végeznek, például játszanak valamivel. A maradék 42 százalék "kétmancsos".

 

A tíz legintelligensebb kutyafajta

Annak alapján rangsorolták a kutyafajtákat, hogy mennyire képesek megérteni az új parancsokat, amelyeket ötnél kevesebbszer hallanak, és képesek-e legalább 95 százalékban teljesíteni elsőre az utasítást.

Ennek alapján a legintelligensebb kutyafajták sorrendben: 1. border collie; 2. uszkár; 3. németjuhász; 4. golden retriever; 5. doberman; 6. shetlandi pásztor; 7. labrador; 8. papillon; 9. rottweiler; 10. ausztrál pásztorkutya.


A tíz legbutább pedig, amelyik még több száza ismétlés után sem érti meg a parancsot: 1. basset hound; 2. masztiff; 3. beagle; 4. pekingi pincsi; 5. véreb; 6. borzoi; 7. csaucsau; 8. buldog; 9. basenji; 10. afgán agár.

 

 

A boldog kutya jobbra csóvál

A kutyák, ha ki akarják fejezni a boldogságukat, általában jobbra csóválják a farkukat - állapították meg olasz kutatók, akik azt vizsgálták, miképpen reagálnak az állatok különböző ingerekre.

Egy hónapon keresztül figyeltek harminc kutyát, hogyan reagálnak a gazdájukra, egy ismeretlen emberre, egy macskára, illetve egy ismeretlen domináns kutyára, ebben az esetben egy belga juhászra. Kiderült, hogy amikor meglátták a gazdájukat, a kutyák jobbra csóváltak, sokkal inkább, mint olyankor, amikor ismeretlen emberrel találkoztak.


Kutatók azt is kiderítették, hogy vannak kutyafajták, amelyek a több szeretetet igényelnek, mint a többiek. Leginkább a lhasa apsókról, a boston terrierekről, az angol és a cocker spánielekről és a törpeuszkárokról van szó. A csaucsauk, az akiták, a vérebek, a rottweilerek, a basset houndok és a colliek viszont az átlagosnál kevesebb törődést igényelnek.

 

FORRÁS

http://kuci.shp.hu/hpc/web.php?a=kuci&o=YoYwys30z9

 

 

 

ÁLLATI REKORDOK

 

A leggyorsabb autóablak- lehúzás egy kutyától

 

A magyarok által betanított Border Collie képes a legrövidebb idő alatt letekerni egy nem elektromos autóablakot. Striker mindössze 11,34 másodperc alatt teljesítette a feladatot. A gazdi véletlenül bezárta a kutyát a kulcsal együtt az autóba, de mindkettőjük szerencséjére sikerült rávenni az okos kutyát, hogy a tappancsával és az orrával tekerje le az ablakot.

Striker

Cipő méretű macska

Meglehet, Peebles úr kis növésű macska, de gazdái szerint mégis nagy dolgokra képes. Peebles úr 2004 januárja óta a világ legkisebb macskájának számít. Gazdája, Donna Sassman állítja: a másfél kilogrammos macska (a legtöbb felnőtt macska tömege három és négy kilogramm között van) minden helyzetben képes megállni a helyét, különösen az ételét félti.

Peebles úr

A legnagyobb kutya

A világ legnehezebb kutyája Zorba, az angol masztiff, aki 1989-ben állította fel a rekordot. Méretei lenyűgözők: az állat 143 kilogrammot nyomott akkor a mérlegen; marmagassága 93 centiméter volt. A kutya teljes hossza az orra hegyétől a farka tövéig mintegy 231 cm. Az angol masztiffoknál egyébként léteznek nagyobb marmagasságú kutyák, de testsúlyban senki nem körözheti le őket. Az angol masztiffok igen tömzsi testfelépítésűek, csontozatuk pedig rendkívül nehéz - így alakul ki ez a méltóságteljes és tekintélyt parancsoló külső!

Zorba

Egyensúlyozó kutya

Semmi különleges nincs abban, ha egy kutya leballag a lépcsőn. De Cukorborsó közben egy pohár vizet egyensúlyoz a fején. A Border Collie keverék képes felmászni a 15 fokos lépcsősor tetejére (vagy lejönni onnan) anélkül, hogy akár egy cseppet is kilöttyintene a pohárban lévő vízből. Cukorborsó annyira ügyes, hogy a hátsó lábain is le tud jönni a lépcsőn, persze pohár nélkül :)

Cukorborsó

A világ legkövérebb macskája

A Mikesch névre hallgató, fekete-fehér macska 18,5 kilogrammot nyom. Gazdája, egy idős úr azután bízta az állatmenhelyre, hogy beköltözött egy idősotthonba. Az öreg úr napi két kilogramm vagdalt hússal etette a macskát. Mikescht szigorú diétára fogták a menhelyen. A macskák általában 3-6 kilogrammot nyomnak, és naponta legfeljebb 30 dekagramm táplálékot szabad nekik adni.

Mikesch

 

 

FORRÁS

http://wjhe.mindenkilapja.hu/#/html/18152359/render/allatos-rekordok

 

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=2112

vissza a címoldalraE-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 
 


csodabogyo.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu