PINCSEREK, SCHNAUZEREK—MOLOSSZEREK—SVÁJCI HEGYI-ÉS PÁSZTORKUTYÁK (A-Z)

 

 

 

 

AFFENPINSCHER (MAJOMPINCS)

 

 

Ezek a nagyon kedvelt törpekutyák a századforduló körül a szálkásszőrű pinscherekből alakultak ki. Élénk, értelmes, tüzes természetű, kedves bolondos. Jellegzetes lakáskutya, de jó jelzőkutya, és kis termete dacára vehemens házőrző. Eredetileg patkány- ill. egérvadászatra tenyésztették.

 

 

ANATÓLIAI JUHÁSZKUTYA - Anatolian Shepherd Dog

 

Az anatóliai juhászkutya józan, bátor és éber, ugyanakkor domináns természetű és néha akaratos is. Önmagától nagyon sokat követel. Eléggé független viselkedésű lehet, az idegenekkel szemben tartózkodó, a családjával szemben viszont végtelenül odaadó. Mozgékony, kiegyensúlyozott. Általában jól kijön a többi állattal. Eléggé sok mozgásra van igénye. Ha szabadon futkoshat egy jól körülkerített kertben, akkor saját maga gondoskodik a mozgásigény kielégítéséről. Nem való lakásba. Elsősorban olyan emberek számára megfelelő választás, akiknek a lakásában és azon kívül is nagy hely áll a kutya rendelkezésére. Nem kezdőknek való kutya. Olyan gazda kell mellé, aki természetes vezetői képességekkel rendelkezik. Nagyon fontos, hogy a nevelését minél korábban elkezdjék, mert a felnőtt kutya már túl nagy és erős ahhoz, hogy a hibáit ki lehessen javítani. A parancsokat csak akkor teljesíti, ha azok szerinte is ésszerűek.

 

 

ANGOL BULLDOG - English Bulldog

 

Ősrégi fajta. Már az Kr. e. 7. századból találtak olyan ábrázolásokat, amelyek bulldogfejű kutyákat örökítettek meg. A bikaviadalok idején könnyebb, mozgékonyabb terrierek keresztezésével tették gyorsabbá, kisebb termetűvé. Végül kitenyésztették modern változatát. Az angol bulldog jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes viselkedésű, de a lakásban nyugodt. Érzékenyen reagál a környezetében uralkodó hangulatra. Önmagát nem kíméli. Értelmes fajta, amely átgondolja a dolgokat, ám ettől még igen engedelmes. Az angol bulldog kimondottan gyengéd kutya, amely szeret a család közelében lenni. Ridegen tartásra nem alkalmas.
Nem szabad csontot adni neki, mert olyan mohón eszik, hogy baja lehet tőle, kiszúrhatja a beleit vagy akár meg is fulladhat. A más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése általában problémamentes, részben azért, mert egyáltalán nincs vadászösztöne. Igen toleráns, és gyakran jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel könnyen összebarátkozik, bár előfordulnak óvatosabb egyedek is.
                                                          

 

ANGOL MASZTIFF - English Mastiff

 

 

Valószínűleg Ázsiából származik; föníciai kereskedők vitték be Angliába a 6. században. Nyugodt, magabiztos, nemes kutya. Felnőtt korában kiegyensúlyozott, nem befolyásolható. A családjával kedves és gyengéd, s nem szereti, ha magára hagyják. Kiválóan és nagyon határozott módon őrzi a családot, a lakást és a kertet. Nem jellemző rá, hogy a kerítés mögött ugrálva vadul megugassa a járókelőket. Csak ritkán ugat, tisztában van azzal, hogy a puszta megjelenése is elég a rossz szándékú emberek elriasztására. Kimondottan értelmes kutya, általában engedelmes és együttműködésre kész. Megfelelő szocializáció és nevelés esetén az angol masztiff számára nem okozhat gondot a más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés, ugyanis a vadászösztöne elhanyagolható. Normális körülmények között a gyerekekkel szemben is jóindulatú és barátságos. Az ismeretlen látogatókat csak akkor engedi be, ha a gazdája is elfogadja őket. Barátságos kutya, a család barátait nagy lelkesedéssel fogadja. A kifejlett masztiffnak átlagos a mozgásigénye. Elég, ha a megszokott időben leviszik egy háztömb körüli sétára, és hetente néhány alkalommal lehetővé teszik számára a póráz nélküli szaladgálást. Nem lelkesedik nagyon a labdázásért, sem a különféle kiképzésekért.

 

 

APPENZELLI PÁSZTORKUTYA

 

 

Nyugodt, önálló, értelmes. Eredeti foglalkozása a csorda terelése, őrzése volt, később házőrző kutya lett belőle, de vontatásra is használták. Manapság elsősorban házőrző, de újabban lavinakutyának is kiképezik.

                                                                 

 

ARGENTIN DOG

 

 

Kilenc fajtából, köztük az angol bulldogból, a spanyol masztiffból és a bullterrierből tenyésztették ki. Az argentin dog temperamentumos, olykor szilaj kutya, óriási kitartással. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, önmagától is sokat követelő, magabiztos viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. A vadászösztön erősen él a fajtában. Noha nem túl érzékeny az időjárásra, rideg tartásra mégsem alkalmas. Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel, bár nagysága és szilajsága miatt az egészen kicsi gyerekes családok számára valamivel kevésbé megfelelő. Az idegenekkel barátságos, a család barátait örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne könnyen előtörhet, a gazdájának a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal szemben. A kanok szinte mindig dominánsak más kutyákkal és állatokkal szemben, de a szukák is hajlamosak arra, hogy éreztessék fölényüket. E tekintetben a megfelelő nevelés és szocializáció csodákat tehet.

 

 

ATLASZ-HEGYSÉGI KUTYA

 

Származásáról sokat nem tudunk: valószínűleg valahol a marokkói Szaharában született. Éber, aktív, idegenekkel szemben bizalmatlan. Lényegében az a feladata, mint a komondornak és a kuvasznak volt hajdanában: gazdájának javait védelmezi mindenféle két-és négylábú ellenség ellen. Az Atlasz-hegységben lévő pásztoroknak ma is nélkülözhetetlen segítőtársa.

 

 

BERNÁTHEGYI KUTYA - Saint Bernard

 

Története szorosan kapcsolódik annak a kolostornak az életéhez, amely a Svájcot és Olaszországot összekötő Nagy Szent Bernát-hágón található. A 19. század derekán a bernát-hegyi kolostor tenyészete a szoros beltenyésztés miatt válságba került, ezért a fajtát újfundlandi kutyákkal frissítették fel. Ez az eb jó természetű, barátságos, kiegyensúlyozott. Kimondottan érzékeny a haragos szavakra és az otthonban uralkodó légkörre. A családjával szemben odaadó, gyakran kimutatja szeretetét, és nem kedveli, ha valamiből kihagyják. Nem ugat sokat. Ha szükséges, megvédi gazdáját és annak otthonát, de nem ez az elsődleges feladata. A felnőtt példányok általában nyugodtak, de vannak mozgékonyabb példányok is – főként a rövid szőrű kutyák között. A bernáthegyi jól kijön a gyerekekkel és a többi kutyával egyaránt. Általában a háziállatok sem jelentenek gondot a számára. Más kutyákkal jól megfér, de azt nem tűri, hogy azok erőszakosan viselkedjenek vele. A becsületes szándékú idegenekkel szembeni magatartása a közöny és a barátságosság között változhat. Átlagos mozgásigényű. Nincs is szüksége másra, mint a napi háromszori sétára, és időnként egy-egy hosszabb kirándulásra, amikor szabadon, póráz nélkül szaladgálhat.                                                 

 

BERNI PÁSZTORKUTYA - Bernese Mountain Dog

 

 

Ősi – legalább 2000 esztendős – fajta. Minden valószínűség szerint a rómaiakkal érkezett Svájcba. Ősei valamikor a római légiók ellátó vonalait és raktárait őrizték. Később fogathúzó kutya volt és nyájakat őrzött a berni kantonban. Manapság őrző-védő eb, házőrző, vakvezető kutya. Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya. Noha kifejezetten éber, s gazdáját, családját és otthonát megvédi minden rossz szándékú behatolótól, általában békésen viselkedik. Mély hangú ugatását csak akkor hallatja, ha komoly baj van. Figyelemmel kíséri, hogy mi történik körülötte, értelmi képességei jóval átlag felettiek. Gazdájához és családjához, hűséges, készséges és többnyire engedelmes is. A berni pásztorkutya rendszerint csodálatos játszótárs a gyerekek számára, akiket meg is védelmez. A macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól megfér, mivel a vadászösztön szinte teljesen hiányzik belőle. Baj esetén gazdája mindig számíthat rá. A család barátaival szemben békés és barátságos. Egyes példányai hatalmaskodóan viselkedhetnek más kutyákkal, de a többség gond nélkül együtt tud élni fajtársaival.

 

 

BORDEAUX-I DOG

 

 

Francia fajta. Egyesek szerint a tibeti dog, mások szerint a görög vagy a római molosszus tekinthető ősének. Napjainkban már nem annyira fékezhetetlen, agresszív, mint viadorőse volt. Hűséges kiegyensúlyozott természetű, jól kiképezhető. Mindazonáltal nem ajánlatos kikezdeni vele! A középkorban medvére és vaddisznóra vadásztak vele, később házőrzőként szolgált. A 18. század vége felé véres kutyaviadalokon vett részt. Az I. világháborúban szanitéckutya volt. Ez a kutya afféle csiszolatlan gyémánt. Nagyon bátor, igen sokat követel magától, ugyanakkor érzékeny az otthon hangulatára. Kifutóban való tartásra nem alkalmas. Nem ugat sokat - éppen ezért, ha hallatja erős hangját, érdemes körülnézni, miért teszi. A gyermekekkel kedves és védelmező, általában türelmes. A bordeaux-i dog mozgésigénye mérsékelt. Beéri azzal, ha naponta néhány alkalommal pórázon megsétáltatják, s egyszer-egyszer póráz nélküli szaladgálásra is lehetőséget biztosítanak neki. Kiváló őrkutya és társ, testfelépítése és mentalitása miatt azonban a kutyás sportokra kevésbé alkalmas.                            

          

 

BROHOLMER

 

 

Állítólag a molosszusoktól származik. 1982-ben ismerték el, bár Dániában már évszázadok óta létezett. Ritka fajta!Rendkívül erős, idegenekkel szemben bizalmatlan.Nagyszerű őrző-védő kutya, tekintélyes házőrző, kiváló és szigorú testőr. Remek tulajdonságai ellenére Dánián kívül szinte teljesen ismeretlen.               

                                          

 

BULLMASZTIFF

 

 

A vadorzók elfogására tenyésztették ki. Kíválóan látnak, tájékozódnak a sötétben, ezért nevezték őket az „éjszakai erdő őrének”. A bullmasztiff rendkívül kiegyensúlyozott, nem különösebben befolyásolható, s általában nyugodt módon reagál az ingerekre. Bátor és fizikailag is sokat követel magától. Ugyanakkor igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra, és a család tagjaival szemben kimondottan gyengéd. Noha a szabadban kifejezetten energikusan tud viselkedni, a lakásban általában nyugodt. Nem ugat sokat, de veszély esetén mindig hallatja a hangját. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyek ellen. Igen gyengéd, és a család tagjainak mindig engedelmeskedik. A bullmasztiff igen türelmes a gyerekekkel, azonos nemű fajtársaival szemben azonban nagyon domináns módon viselkedhet, akár a szabadban találkozik velük, akár a lakásban. Ha fiatal korában megfelelően szocializálták, könnyen meg tud férni az egyéb háziállatokkal, például a macskákkal. A család barátait elfogadja, különösen akkor, ha gazdája is jelzi, hogy minden rendben, a nem kívánt látogatókat azonban feltartóztatja. Kifejezetten alkalmas ház, terület, objektum őrzésére, ez a vérében van, külön tanítást nem igényel. Ma főként figyelmes családi kutyaként tartják; ugyanakkor minden testi és szellemi adottsága megvan ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtson a különféle kutyás sportokban.

 

 

CANE CORSO

 

 

A cane corso bátor, kiegyensúlyozott, értelmes és mozgékony kutya. A családjával szemben gyengéd és hűséges. Rideg tartásra nem nagyon alkalmas. Figyelmes, családját védelmező kutya, és ha igazi veszély fenyeget, a hangját is kiereszti. A gyerekekkel jól megfér, idegenekkel szemben viszont gyanakvó; csak a gazdája jelenlétében hajlandó megtűrni őket. Ha megfelelő volt a szocializációja, a háziállatokkal sincs gondja. Más kutyákkal szemben általában harcias. A cane corso igen mozgékony kutya, amely akár órákon át is kísérgeti gazdáját anélkül, hogy a kifáradás legcsekélyebb jelét adná. Szívesen fut, labdázik, apportíroz és úszik, s az egyéb testmozgási lehetőségeket sem veti meg. Ha a gazdája egyszer-egyszer nem tud elmenni vele sétálni, az nem okoz nagy gondot számára.                                      

 

DOBERMANN

 

 

Valamikor a múlt század végén tenyésztették ki a német juhászkutya, a rottveiler, a dog, a pincser, a beauce-i juhászkutya és az angol agár keresztezéséből. A dobermann igen mozgékony, éber, értelmes és okos kutya. A gazdájához és a családjához hűséges és odaadó, a házat nagy buzgalommal védelmezi. Viselkedésében elszánt és bátor, s erő tekintetében is igen szívós. Néha egy kicsit sokat ugat. Egyes példányai egy személyes kutyává válnak. Megfelelő nevelés és szocializáció esetén a dobermann jól kijön fajtársaival, a háziállatokkal és a gyerekekkel. Idegeneket nem enged a lakásba, de ha a gazdája azt jelezte hogy minden rendben, akkor azt a döntést a kutya is elfogadja. A dobermann testfelépítése a gyorsaságot szolgálja, s ehhez rendkívül nagy kitartás társul. Ez a kutya nem éri be a naponkénti sétával a környéken. Szívesen végez bármilyen testmozgást – úszást, futást, hancúrozást labdázást, vagy a gazdájával való kocogást. Erre naponta nagyjából egy órát kell szánni. Ha egyébként eleget mozoghat, ez a kutya a lakásban nyugodtan viselkedik.                    

                                    

 

ENTLEBUCHI PÁSZTORKUTYA

 

Fürge, fegyelmezett, értelmes, barátságos. Szereti a gyerekeket. Tulajdonképpen nincs szüksége különösebb kiképzésre, csak jó nevelésre. Eredetileg szarvasmarhákat terelt, őrzött, később utcai tejárusok kétkerekű kordéját húzta. Manapság házőrzőként vagy kedvtelésből tartják.

 

 

HOLLAND SMOUSHOND

 

 

Ősi holland fajta. A századforduló tájékán szinte teljesen eltűnt, de a holland tenyésztők felkarolták és megmentették a kipusztulástól. Fürge, mozgékony, élénk, kis termete ellenére meglehetősen harcias. Állítólag jeles patkányfogó eb volt, de manapság kizárólag kedvencként, ház körüli kutyaként tartják. Hazáján kívül nem nagyon ismerik.                                              

 

HOVAWART

 

 

Német fajta; a középkorban tenyésztették ki különböző régi pásztorkutyákból, majd mintegy 70 esztendeje „korszerűsítették”. Nagyon erős, ugyanakkor fürge, aktív, harcias, de azért jól fegyelmezhető, könnyen kiképezhető. A gyerekeket különösen szereti, őrzi, védi. Eredetileg vidéki majorságokra, birtokokra vigyázott, manapság is megbízható házőrző és testőr.

 

 

KAUKÁZUSI JUHÁSZKUTYA - Caucasian Shepherd Dog

 

A kaukázusi juhászkutya eredeti hazájában marhacsordákat védelmez a két-és négylábú kártevőktől. Territóriumát elszántan őrzi, független és igen bátor fajta. Szívós, kimondottan domináns magatartású, tele van magabiztossággal és energiával. Különösen figyelmes és erős késztetése van családja megvédésére. Aki kaukázusi juhászkutyát akar tartani, annak mind jelleme, mind fizikuma tekintetében erősnek kell lennie. A gyenge kezű gazdát nem hajlandó főnökeként elfogadni. A megfelelő személy a kölcsönös tisztelet kialakításával engedelmes, hűséges társat faraghat belőle, amely akár az élete árán is megvédi a családját és az otthonát.

 

 

KÖZÉP-ÁZSIAI JUHÁSZKUTYA - Central Asian Ovtcharka

 

Türkméniában és Tádzsikisztánban tenyésztették ki. Oroszországon kívül nem nagyon ismerik. Bizalmatlan, tartózkodó, nem nagyon ismeri a félelmet. Gazdájához nagyon ragaszkodik. Elsősorban őrszolgálatot végez, de a rendőrség is szívesen alkalmazza. Kiváló őrző-védő eb. A közép-ázsiai juhászkutyának számos előnyős tulajdonsága van. Tiszteletreméltó külsővel rendelkező, erős kutya. Hatalmas és fenséges. ő nem feláll – felemelkedik, nem fut – száguld, és nem harap – leterít. Egy kifejlett kutya egy felnőtt férfit könnyedén elbír a hátán; persze hamar tudtunkra adja, ő nem hátasló. Kitartó és fáradhatatlan, akármeddig követi a biciklit vagy lovat. Nagyon erős az idegrendszere, nem ég ki a hosszú munkától, folyamatos megerőltetéstől. Nagyon nyugodt kutya, nem ugrabugrál a lábunk alatt, nem szaladgál ugatva fel-alá, nem lehet zavarba hozni. Nagyon igénytelen, lakásban és kertben egyaránt jól érzi magát. Igen értelmes kutya, hiszen évszázadokon át önállóan kellett döntéseket hoznia munka közben. Hátrányai talán éppen ebből adódnak. Hajlamos a makacsságra, és manapság nem mindig szerencsés, ha önállóan hoz döntéseket.

 

 

 

LANDSEER

 

 

Egyes források szerint az újfundlandi őse. Mások úgy vélik: a híres 19. századi állatfestő, Sir Edwin Landseer tenyésztette ki az újfundlandiból. Az 1920-as években csaknem kipusztult, de a német ebtenyésztők – bernáthegyiekkel és pireneusi kutyákkal való keresztezések révén – feltámasztották a fajtát. Kölyökkorától kezdve ragyogó úszó, a víz szinte lételeme. Szelíd, barátságos, jóindulatú. Veleszületett ösztöne, hogy kimenti a vízből a bajba jutott embereket. A landseer barátságos, kedves természetű, egyenes, békés, öntudatos és kiegyensúlyozott kutya. Noha az agresszivitásnak semmi jelét nem adja, szükség esetén hatékonyan védelmezi családját és otthonát. Nem ugat sokat. Általában nagyon szeret úszni. Kitűnő családi kutya, amely harmonikusan él más kutyákkal és egyéb háziállatokkal. A gyerekekre különösen nagy figyelmet fordít-a szó jó értelmében. A látogatókat jelzi ugyan, de ha nincs ártó szándékuk,barátságosan fogadja őket.                                                                

 

LEONBERGI

 

 

Őse valószínűleg valamilyen tibeti pásztorkutya volt. Valamikor az 5. században kerülhetett Európába. Modern változatát a 19. század derekán alakították ki a bernáthegyi, az újfundlandi és a pireneusi hegyikutya keresztezése révén. Megbízható, jóindulatú, higgadt, csendes, hatalmas erejű kutya. Jól úszik. Elsősorban a tágas vidéki otthonok magányosan álló tanyák megbízható őre.

 

 

NAGY SVÁJCI HAVASI KUTYA - Great Swiss Mountain Dog

 

 

Régi svájci fajta, már a középkorban ismertek ilyen típusú kutyákat. Nyugodt és kiegyensúlyozott kutya. Barátságos és jó természetű, ugyanakkor kiváló őrkutya is, amely szükség esetén gazdája segítségére siet. Ez természetes adottsága, nem kell tanulnia. A családjával odaadóan viselkedik, idegenek nem tudják megvesztegetni. Szeret dolgozni, és általában eléggé engedelmes. Fiatalabb korában elég hosszú ideig kissé szilaj viselkedésű. Rendszerint csak akkor ugat, ha az feltétlenül szükséges, de ez alól azért vannak kivételek. Nem szabad kifutóban tartani, mert azt bűntetésneklérzi. Általában jól tűri a macskák és egyéb háziállatok társaságát, de ehhez persze megfelelő szocializáció is kell. Más kutyákkal gond nélkül megfér, bár a kan néha nyomatékos módszerekkel jelzi a „jelenlétét”. „Megvédi” a család gyermekeit, ha azokat bosszantják. A szívesen látott vendégeket barátságosan fogadja, de azért távolságot tart tőlük. Gazdája távollétében figyelmesen őrzi a házat, de az idegenekhez nem közeledik fenyegetően, és nem is ugatja meg őket.                                                     

 

NÁPOLYI MASZTIFF - Napolitan Mastiff

 

 

Ősi itáliai fajta. Állítólag a tibeti dogtól származik. Modern változatát 1946-ban fedezték fel újra, valahol a Vezúv környékén. Nagy erejű, de megbízható, higgadt, engedelmes. A régi Rómában gladiátor- és harci kutya volt. Manapság az egyik leghatékonyabb őrző-védő fajta; tekintélyt parancsoló testőr, jó házőrző. Megfelelő nevelés esetén a nápolyi masztiff kiegyensúlyozott, csendes és nyugodt kutya lesz. Igen erősen kötődik gazdájához és a családjához, hozzájuk hűséges és engedelmes. Érzékenyen reagál az otthon hangulatára. Az eddigiek ellenére sem nevezhető könnyen tarthatónak, mivel nagyon bátor, szívós, domináns és magabiztos természetű – ez főként a kanokra igaz. A saját területét elszántan vigyázza, és általában megérzi, hogy a közeledő személy jó vagy rossz szándékú. Kiváló őrző-védő kutya. Ha úgy érzi, hogy a család tagjait veszély fenyegeti, vagy a családtagok távollétében hívatlan látogató érkezik, azonnal cselekvésbe lendül. A kanok az utcán és a lakásban is domináns módon viselkedhetnek más kutyákkal szemben, a szukák többnyire kevésbé rámenősek. A nápolyi masztiff a gyerekekkel általában barátságosan viselkedik, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Ha fiatal korában kedvező tapasztalatokat szerez a macskákkal és más háziállatokkal, akkor jól megfér velük. A család barátait vidáman üdvözli, de az idegenekkel szemben eleinte védekező módon viselkedik. Nem kedveli a tapintatlan idegeneket, csak akkor megy oda hozzájuk, ha úgy döntött, hogy ezt nyugodtan megteheti.

 

 

NÉMET BOXER - German Boxer

 

Ősei hatalmas, dogszerű kutyák lehettek. A modern boxer kialakítása a német tenyésztők érdeme: az 1890-es évek elején egy müncheni „boxert” angol bulldoggal kereszteztek. A boxer karakteres, jó kedélyű kutya, egyszerű és tisztességes, ráadásul barátságos is. Nagyon mozgékony és eleven, spontaneitása pedig olykor féktelenné teszi. Nem olyan embereknek való, akik lakásuk minden egyes berendezési tárgyát féltett kincsként őrzik. Észreveszi, hogy mi zajlik a környezetében, és figyelmes is, de nem ugat sokat. Kiegyensúlyozott, magabiztos kutya, akit nehéz zavarba hozni. Nagyon érzékeny azonban a lakásban uralkodó hangulatra, és a kemény szavak felizgathatják. Nagyon szorosan kötődik a családjához. Nem szabad alábecsülni az értelmi képességeit. Nagyon értelmes kutya, és mindig szeretne gazdája kedvében járni. Ha kedves, világos és következetes módon foglalkoznak vele, nagyon gyorsan tanul. Ritkán van szükség vele szemben kemény szavakra vagy büntetésre, de nem árt felkészülni arra, hogy ez az állat gyakran okosabb, mint a gazdája gondolná. Célszerű leszoktatni arról a hajlamáról, hogy lelkesedésében felugráljon az emberekre.         

  

 

NÉMET DOG - Great Dane

 

Ősi fajta, származása vitatott; a németek és a dánok egyaránt saját nemzeti kutyájuknak tekintik. A dog érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához. Igen érzékeny állat, a kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat benyomását kelti. Kiváló őrkutya, főként a kan – azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Gyakran azt hiszi az ember, hogy mélyen alszik, de folyamatosan figyeli a környezetét, bár csak a szemöldökét vonogatja. Ha bármilyen szokatlan esemény történik a másodperc tört része alatt felpattan. Nem nagyon szokott ugatni. Más masztiff jellegű kutyákhoz hasonlóan nem túl érzékeny a fájdalomra, éppen ezért előfordulhat, hogy betegségét vagy sérülését nem veszik észre azonnal. Nem való neki a rideg tartás; az otthon melege és kényelme sokkal jobban illik hozzá. Amennyiben mégis kertben tartjuk fűtött, huzatmentes helyet és puha, kényelmes fekhelyet kell biztosítani számára.                  

 

 

PINCSER (OSZTRÁK, HARLEKIN)

 

Ősi német kutyafajta; mai formája a 19. század vége felé alakult ki. Hasonlít a dobermannra. Bár neve németül harapóst jelent, a pincser kedves, odaadó, melegszívű kutya. Okos, engedelmes, könnyen képezhető. Hangja félelmetes, és bizony nemcsak ugat, hanem – ha kell – harap is. Kertek és autók megbízható őre, gyerekek hűséges játszótársa. Kedvencként is tartják.

 

 

PIRENEUSI MASZTIFF - Pyrenean Mastiff

 

 

Spanyol fajta. Nem tévesztendő össze a francia eredetű pireneusi hegyikutyával. A Pireneusok déli lejtőin őshonos. Navarrai masztiffként is ismerik. Szívós, kitartó, szilárd szervezetű, csendes, barátságos, de ha kell, félelmetes ellenfél. Vadászatra, kocsihúzásra, őrző-védő munkára, házőrzésre egyaránt jól használható. Mindenekelőtt azonban kiváló pásztorkutya.

 

 

PIRENEUSI HEGYIKUTYA - Pyrenean Mountain Dog

 

Francia fajta; valószínűleg a népvándorlások korában került Ázsiából jelenlegi hazájába. Rendkívül edzett, az időjárás viszontagságait jól tűrő, kiegyensúlyozott természetű, de vakmerő, kemény kutya. Eredetileg a nyájat védte a farkasoktól, medvéktől, rablóktól. Később a hadsereg és a rendőrség alkalmazta, de hegyi mentőkutyaként, valamint személy- és vagyonvédelemre is jól használható.

 

 

ROTTWEILER 

 

 

 

 

A római légiók harci kutyájaként jutottak el ősei Németországig, ahol - Rottweil városka környékén, az 1900-as évek elején alakult ki mai formájuk. A rottweiler őszinte, értelmes, magabiztos és kiegyensúlyozott kutya, amely mindig feltétel nélkül hűséges gazdájához és annak családjához. Családja és otthona védelmében a végsőkig kitart.
Megvesztegethetetlen. Nem ugat sokat. Általában domináns viselkedésű, bátor, félelmet nem ismerő. Többnyire különösen erősen kötődik egy bizonyos személyhez. Előfordulhat, hogy túlzottan igyekszik magának követelni gazdája figyelmét – főleg akkor, ha azon más kutyával kell osztoznia. A lakásban általában nyugodtan viselkedik, a szabadban azonban fáradhatatlan. Szeret a gazdájával és a gazdájáért dolgozni, és kitűnő az emlékezete. A rottweiler általában jól ismeri a saját territóriumát, s megmarad annak határai között; nem hajlamos az önálló felfedezőutakra. Nagyon erősen ragaszkodik a gazdájához, ezért nem valószínű, hogy a póráz nélküli séta közben messzire csavarogna mellőle.

  

 

SARPLANINAI JUHÁSZKUTYA

 

 

Ősi balkáni pásztorkutya. A macedónok egyik pénzérméjén egy sárhegyi fej látható. Ez a fajta igen nyugodt, magabiztos, békés és kiegyensúlyozott természetű. Elég nehéz kihozni a sodrából. A sarplaninai juhászkutya csak nemrég jelent meg a nyugati országokban, miközben származási helyén még mindig eredeti szerepkörében szolgál. Megbízható, megvesztegethetetlen őrzőkutya, anélkül, hogy agresszív vagy türelmetlen lenne. A territórium, a birtok vagy az otthon őrzése és védelme – a családot és a háziállatokat is beleértve – teljesen természetes dolog a számára; erre sem betanítani, sem biztatni nem kell. Nem ugat sokat, ezért ha mégis megteszi, nem árt ellenőrizni az okát. A gazdájához és családjához igen hűséges, és szívesen kimutatja irántuk érzett szeretetét. Nem kell a lakásban tartani, csak az a fontos, hogy elegendő kapcsolata legyen a család tagjaival.

 

 

SCHNAUZER (TÖRPE, KÖZÉP, ÓRIÁS)

 

Temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. A legtöbb más fajtánál nehezebben szokja meg, ha új gazdát kap. Figyelmes, éber és nem ijedős, ezért házőrzőként is alkalmazható. A fajta jól kijön más állatokkal, s rendkívül türelmes a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. Az idegenekkel szemben olykor gyanakvó, de a család barátait örömmel üdvözli. Nem kell aggódni a más kutyákkal szembeni viselkedése miatt, bár olykor előfordul, hogy fajtársaival szemben túlságosan is magabiztos. Hihetetlenül sok energiával rendelkezik. Nagyon élvezi az utcai vagy a természetben tett sétákat, csak az a fontos számára, hogy a lehető legtöbbet lehessen a szabadban, s ott nagyokat játsszanak és hancúrozzanak vele.                                                     

 

SHAR PEI

 

 

Kínai fajta. Egy időben majdnem teljesen kipusztult, mert az állam csillagászati adókat vetett ki rá. Szerencsére 1971-ben egy amerikai szaklapban cikk jelent meg a fajtáról, ez felkeltette a tenyésztők érdeklődését, s mozgósította őket, hogy a shar-peit megmentsék a kipusztulástól. Rendkívül eredeti megjelenésű, mulatságos ábrázatú, közepes termetű, izmos állat. Hűséges, engedelmes, könnyen képezhető, de olykor kissé makacs, önfejű kutya. Manapság népszerű mint őrző-védő kutya, de kedvencként is sokan tartják.

 

 

SPANYOL MASZTIFF

 

Harcias, bátor, vakmerő. Idegenekkel szemben bizalmatlan, ugyanakkor engedelmes, könnyen kezelhető, tanulékony. Őrző-védő kutya. Elsősorban vidéki tanyákon, majorságokban, továbbá üzemekben, gyárakban teljesít szolgálatot. Jó pásztor-és vadászkutya. Kocsivontatásra is használják.

 

 

TIBETI MASZTIFF - Tibetan Mastiff

 

 

Ősi tibeti fajta. Arisztotelész szerint: „Alighanem a kutya és a tigris kereszteződéséből származik.” Tibeten kívül tulajdonképpen sehol sem honosodott meg igazán. Nagy termetű, rendkívül izmos, komor tekintetű, kissé az újfundlandira hasonlító kutya. Félelmet nem ismerő, önálló. Valamikor régen a jószágot őrizte a farkasoktól, leopárdoktól és mindenfajta ellenségtől, félelmetes őrző-védő kutya. A tibeti masztiff nyugodt, méltóságteljes, kiegyensúlyozott kutya, amelyből büszkeség sugárzik. Noha családjához igen hűséges és odaadó, természetében a tartózkodó vonások és a függetlenség jegyei is jelen vannak. Nagyon érzékeny, és szeret családja közelében lenni. Saját területén belül igen magabiztos. Számára természetes dolog, hogy őrizze a családot és az otthonát – erre biztatni sem kell. Nem ugat sokat, de ha veszélyt érez, kiereszti a hangját. A lakásban általában békésen viselkedik, de a szabadban – időnként – meglepően mozgékony. Szőrzete minden időben megfelelő védelmet nyújt. Testileg és szellemileg is lassan érő kutya. Ez a kutya nagyon szereti a családját, és rendkívül hűséges. Az összes többi háziállatot sajátjának tekinti, és úgy is kezeli. Ha megfelelő volt a szocializációja, feltehetőleg nem lesz gondja a macskákkal és az egyéb kisebb haszonállatokkal sem. A gyerekekkel szemben igen toleráns, türelmes és óvatos. Idegeneket nem enged be, amíg a gazdája azt nem jelzi, hogy meg lehet bízni bennük. A birtokán kívül nem tanúsít territoriális viselkedést, de az idegenekben másutt sem bízik. Előfordul – főként, ha kan –, hogy a többi kutyával szemben domináns módon viselkedik. Ritkán kezdeményez verekedést, de nem is tér ki a más által provokált harc elől.

 

 

TOSA INU

 

 

Japán fajta, 1868 és 1912 között tenyésztették ki; a japán hegyi fajtákat keresztezték bullterrierrel, bulldoggal, német doggal, bernáthegyivel.Nagy testű, az angol vérebre hasonlít.Harcias, kemény, de jó idegrendszerű, türelmes, nyugodt kutya. Idegenekkel szemben kifejezetten bizalmatlan, gazdáihoz rendkívül hűséges. Őrző-védő kutya. Karrierjét „gladiátorként” kezdte, később feladatköre házőrzéssel és személyi testőrködéssel bővült. Tartják kedvencként is.

 

 

ÚJFOUNDLANDI - Newfoundland

 

 

Egyes feltételezések szerint a hegyi kutyák egyik változata, mások viszont úgy vélik – és ez a feltevés valószínűbb –, hogy a labrador retriever és valamilyen hegyikutya keresztezése révén alakult ki. Kedves, mackós megjelenésű, masszív kutya. Kitűnően úszik, rajong a vízért. Csendes, barátságos, értelmes, tanulékony. Eredetileg a halászok bárkáit kalauzolta Új-Fundland zátonyokkal borított partmenti vizein. Napjainkban mint kiváló vízimentő teljesít szolgálatot.

 

 

FORRÁS:

http://www.kutya-tar.hu

 

http://www.haziallat.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kutya

http://www.vadallatok.hu

 

 

                                               

 

vissza a címoldalraE-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 
 


csodabogyo.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu